Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Kakaómintás zabkeksz

Kakaómintás zabkeksz

2022. augusztus 2.

Kekszes dobozokat feltankolni!

Ebben a zabkekszben az ízén kívül azt is szeretem, hogy a gyurmázásnak köszönhetően minden darab más és más mintát ölt, így kész műalkotás a végeredmény. A gyerekeket bevonva tényleg jó szórakozás ezt a kekszet összerakni. Az elkészítése sem igényel különösen energiát és időt, a legtöbbet a hűtési műveletre kell szánni. De az is szuper megoldás, ha már előre dolgozunk a tésztával és a rudakat a fagyasztóban elraktározzuk. Így pár perc alatt kisüthetünk egy adagot és frissen ropogtathatjuk a teához vagy kávéhoz.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A zabpehelylisztet, datolya őrleményt, sót, sütőport és citromhéjat jól elkeverjük.
  2. A vajat / margarint felkockázzuk és a száraz hozzávalókban kézzel elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet / növényi italt, majd az egészből egy jól formázható tésztát gyúrúnk.
  4. A tészta 1/3-át levágjuk és hozzágyúrjuk a kakaóport. Ha túl száraznak, törősnek ítéljük a tésztát, ekkor még adhatunk hozzá némi folyadékot.
  5. A sima és a kakaós tésztát is 2-2 gömbre osztjuk. A simat észtából kézzel egy lepényt formázunk kézzel (lehetőleg ne sodrófával dolgozz, mert nem tesz jót a tészta állagának), majd a kakaós tésztából is hasonlóképpen egy lepényt nyújtunk. A sima tésztára rátesszük a kakaósat és fentről lefelé elkezdjük összesodorni. Ha törik, nem baj, nyomkodd jól össze a töréseket. Ha feltekerted, kezdd el sodorni, hogy egy kb. 4-5 cm átmérőjű rudat kapj belőle. Csomagold folpackba és tedd a fagyasztóba 1 órára. A maradék tésztával ismételd meg a műveletet.
  6. A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
  7. A fagyasztóból kivett rudat vágd fel nagyjából 1 cm vastag tallérokra és sütőpapírral kibélelt tepsin, alsó-felső fokozaton süsd 8-10 percig. Nézd meg a kekszek alját, akkor jó, ha kissé barnulni kezdenek. Melegen még puhák lesznek a kekszek, de ahogy hűlnek és pihennek kissé keményebbek lesznek.
  8. Ha teljesen kihűltek pakold kekszes dobozba!