Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Mákos-citromos zabkeksz

Mákos-citromos zabkeksz

2021. január 18.

Javában tombol a tél és ezzel együtt a teaszezon is. A meleg teázásokhoz most egy olyan kísérőt mutatunk, aminek te sem fogsz tudni ellenállni. Kérsz?

Ez a keksz egyszerre üdítően citromos és ropogós. Az illat sem utolsó, ami körbejárja a konyhát, miközben sül. Mi most vajjal készítettük, amit vegánként kókuszzsírral, a tojást pedig nagyjából 1-1,5 dl növényi itallal helyettesíthetsz. A citromból mindenképp olyat válassz, aminek a héját nem kezelték!

A tésztából akár készíthetsz dupla adagot is. Az egyik adagot tedd a mélyhűtőbe, így bármikor előkaphatod, hogy friss kekszeket készíts.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A zabpehelylisztet, sót, datolya őrleményt, mákot, a citromok lereszelt héját és a sütőport keverd el alaposan.
  2. A hideg vajat vágd fel kisebb kockákra és dolgozd el morzsa állagúra a lisztes keverékkel. Ha kókuszzsírral készíted, akkor kisebb adagokban add a liszthez, hogy könnyebb legyen eldolgozni.
  3. A lereszelt citromokat vágd ketté és facsard ki a levüket.
  4. Add hozzá a tojást vagy a növényi italt és a citromlevet, dolgozd el jól a lisztes keverékkel. Szépen formázható tésztát kell kapnod.
  5. Vágd ketté a tésztát és a két tésztarészből külön-külön sodorj 4-5 cm átmérőjű hengereket. Tekerd be frissen tartó fóliába és tedd be a hűtőbe 2 órára.
  6. A sütőt melegítsd elő 175 fokra.
  7. A hengerekből egy éles késsel vágj 1-1,5 cm széles tallérokat és sütőpapíros tepsin süsd meg (alsó-felső sütésen) kb. 10 percig.
  8. Hagyd kihűlni, majd élvezd a ropogós kekszeket egy finom tea mellett.

Ha tetszett a recept és elkészítetted, mutasd meg nekünk is a #hestersrecept címke megjelöléssel.

Jó sütést!