Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Smoothie reggelire!

Smoothie reggelire!

2021. március 17.

A reggeli gyümölcsturmixok jó ideje hatalmas népszerűségnek örvendenek. Nem véletlen, hiszen igazi vitaminbombát jelentenek és az elészítésük is pofonegyszerű! Most három új recepttel is gazdagodhatsz!

A gyümölcsturmixokban az a nagyon jó, hogy egyszerre látnak el tetemes mennyiségű vitaminnal és hidratálnak a bennük lévő folyadék által. És arról még nem is beszéltünk, hogy milyen finomak!

A táplálkozási ajánlások szerint a napi 400g-os gyümölcs- és zöldségfogyasztás alappillére az egészséges, betegségeket megelőző életmódnak. Viszont, ha nehezedre esik megemelni a gyümölcsfogyasztást vagy épp nem áll rendelkezésre a nyári gyümölcskánaán, akkor jó mentööv lehet az italba sűrített gyümölcsöskert.

A smoothiek variálhatóságának csak a képzelet szab határt, hiszen bármilyen gyümölccsel jól működnek. Használhatsz frisset vagy fagyasztottat is. Utóbbival olyan gyümölcsökben is gondolkozhatsz, melyeknek épp nincs szezonja. Például fagyasztott málnával rögtön nyári hangulatot idézhetsz elő az év bármely szakában, plusz a jégkristályoknak köszönhetően krémesebb állagot érhetsz el. Nálunk a smoothiek oszlopos tagja a banán, mert kellő sűrűséget és édességet kölcsönöz az italnak, de az íze mégsem túl karakteres, így jól passzol szinte minden gyümölcshöz.

Ha még sűrűbb, pudingszerű állagot szeretnél elérni vesd be a pektint, ami egy vízoldékony rost. Legtöbbször citrusfélék héjából vonják ki és porformában kínálják. A rostok lassítják a cukrok felszívódását. Így ha inzulinrezisztenciád van, akkor jóbarátod lehet a pektin vagy az útifű maghéj. Utóbbi szintén rendkívül magas vízoldékony rosttartalommal rendelkezik és a pektintől kissé eltérően, kocsonyásabb állagot kölcsönöz. Egy adaghoz körülbelül egy kávéskanál mennyiséggel számolj.

A folyadékként adhatsz hozzá tejet vagy növényi italt is! Viszont a zöldséggel, például spenóttal vagy répával készülő turmixok esetében inkább a víz vagy egyéb gyümölcslevek mellett dönts. 

Ha pedig már megvan egy jó alaprecept, tovább lehet turbózni olyan különleges fűszerekkel mint a gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg vagy a tonkabab. 

Önmagában vagy müzlivel, granolával megszórva is isteni, vitamindús reggelit varázsolhatsz pár perc alatt. 

Egyébként nem csak reggelire szuper választás egy ilyen gyümölcsös finomság, hanem délelőtt tízóraira vagy délután uzsonnára is nyugodtan elkészítheted és nassolhatod.

Íme a mi három, aktuálisan kedvenc verziónk, amibe került némi őrölt datolya is az extra ízélmény és a magasabb rosttartalom miatt:

Málnás smoothie:

Banános smoothie:

  • 1 db kisebb banán
  • 2 evőkanál sűrű kókusztej + 1,5 dl víz
  • 1 evőkanál Hester’s Life Datolya Őrlemény
  • 1 kávéskanál pektin
  • opcionálisan: fahéj / kardamom / kakaópor 

Spirulinás smoothie:

 

Minden hozzávalót pakolj be a turmixgépbe és mixeld szépen össze. Ha nagyon sűrűnek találod vízzel vagy növényi itallal, tejjel higíthatod.