Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Így vásároltok ti

Így vásároltok ti

2021. október 21.

Örülünk és köszönjük, hogy ilyen sokan töltöttétek ki a ‘Hogy olvasod a címkét?’ kérdőívünket. Nem csak a saját összetevőinkre, de rátok is büszkék vagyunk!

Mert az eredményekből kiderült, hogy már most is okosan jártok boltba, és igyekeztek minél jobb döntést hozni a rengeteg lehetőség közül. Ezt eddig is sejtettük,  de most már a napnál világosabb lett, hiszen szinte mindegyikőtök azt válaszolta, hogy olvassa a címkét és szeretné tudni, hogy mi mit jelent.

 Az első lépés, hogy megismerjétek magatokat, tehát nézzük az eredményeket!

Étrend a lelke mindennek.

Legnagyobb részetek a hagyományos vagy vegyes étrendet követi, ebben nincs is semmi meglepő. Nem rossz dolog nyitva hagyni a lehetőségeket, csak arra figyeljetek, hogy a vegyesség jó értelemben legyen változatos és a főszerepet a kevésbé feldolgozott élelmiszerek, sok zöldség-gyümölcs, változatos fehérjeforrások és teljes kiőrlésű gabonák jelentsék minden nap.

Sokan vannak  azok, akik vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytatnak. Ti általában nagyon is jól tudjátok, miket kell árgus szemekkel keresni a dobozokon és címkéken. Ez esetben is a fenti pontokra érdemes figyelni. Vegánoknak a kálciummal, vassal és B12-vitaminnal dúsított élelmiszerek jól jönnek, hiszen a kizárólagos növényi táplálkozás alatt nem 100%-osan biztosított ezen vitaminok bevitele. 

Persze sokan vannak azok is, akik nem választásból, hanem kényszerűségből követnek egy diétát. A glutén-, és/vagy laktózmentesen táplálkozókra már régóta figyel az élelmiszeripar, ha máshogy nem, hát óriási és egyértelműnek látszó piktogramokkal a dobozokon. A gluténmentes étrendben a megfelelő rostfogyasztáson nagy fókusz van. A gluténmentes termékek gyakori bázisát képző rizs, kukorica és burgonya rosttartalma alacsony. Így a címkén mindenképp nézzétek meg, hogy mennyi rostot tartalmaz az adott termék, és igyekezz 6 g/ 100g feletti értékűt választani a kenyérfélékből, pékárukból.

Kocsi kell vagy elég lesz a kosár is?

A bevásárlás nem csak szükség, de lehetőség is! Kérdés, milyen gyakran éltek ezzel a lehetőséggel. A feles többségetek hetente egyszer-kétszer jár boltba, egy kicsit több mint egyharmadotok 3-4-szer szalad el, a maradék pedig megoszlik a minden, vagy szinte minden nap cipekedők közt. Semmiképp se szeretnénk megmondani senkinek, hogy hányszor járjon vagy járhat boltba egy héten, talán csak pár tippel élnénk. Minél többször és többet járkál az ember a polcok között, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyat is leemel, amire amúgy nincs is annyira szüksége. Tervezz előre, készíts bevásárlólistát és  próbáld heti 1-2 alkalomra szorítani a bevásárlásokat.

Hol vetted?

A hiper-, és szupermarketek megadják a kényelmet, hogy a legtöbb dolgot egy helyen szerezd be, így nem is csoda, hogy túlnyomó részetek ezeken a helyeken vásárol. A nagy választék egyik előnye az lehet, hogy több terméket is össze tudtok hasonlítani a címke és a tápérték adatok alapján. A helyi termelőket tömörítő piacokon pedig érdemes beszerezni a szezonális friss zöldségeket-gyümölcsöket.  Az online vásárlás is egyre nagyobb teret nyer,, itt a doboz forgatásnál egyszerűbben tudjátok megnézni az adott termékek összetételét. Sőt már előre rá lehet keresi az adott élelmiszerekre különböző online áruházak oldalain, így a címkeolvasást akár már kényelmesen otthonról is elkezdheted.

További tippekért  vegyétek elő ezt a cikket a bevásárlás előtt, amíg nem megy már fejből. Kövessetek minket, mert ezt a témát nem söpörjük a szőnyeg alá még jó darabig!