Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Gluténérzékenység

Gluténérzékenység

2017. október 26.

A gluténérzékenység, más néven cöliákia genetikai úton öröklődő autoimmun betegség, mely bármely életkorban kezdődhet. A glutén egyes gabonafélékben: búzában, rozsban, árpában található fehérjekomponens. A glutén egyik alkotója a gliadin, mely gluténérzékenyeknél a vékonybél bolyhainak ellaposodását majd pusztulását és a bélnyálkahártya súlyos elváltozását okozza.

Cöliákia esetén az elfogyasztott gliadint a szervezet nem tudja kellően feldolgozni, ezért az immunrendszer ellenanyagokat termel, ezzel beindítja az autoimmun folyamatot. A károsodott bélnyálkahártya felszívódási zavarokhoz vezet, így a nem vagy a későn diagnosztizált gluténérzékenyeknél tápanyaghiány lép fel, amely az egész szervezet működésére nagymértékben kihat. Jellemző emésztőszervi tünetek jelezhetik a betegség fennállását, mint a puffadás, hasfájás, hasmenés, a fogzománc vízszintes elszíneződése. Laktózintolerancia is kialakulhat a bélnyálkahártya károsodása miatt. Megfelelő étrend hiányában a vékonybélben képtelenek megfelelően felszívódni a tápanyagok, ezért tapasztalható a növekedés elmaradása, soványság, vitamin- és ásványianyag-hiány, csontritkulás. A gluténintoleranciát kísérheti pajzsmirigy betegség és cukorbetegség. Nagyon fontos, hogy a pontos diagnózis felállítása minél hamarabb megtörténjen a szövődmények elkerülése és a bélnyálkahártya regenerációja érdekében.

Újabb vizsgálatok során beazonosításra került egy új betegcsoport, akiknek nagyon hasonló tüneteik vannak, mint a gluténérzékenyeknek: puffadás, hasfájás, bőrtünetek, stb . Azzal az eltéréssel, hogy a vékonybél bolyhai és nyálkahártyája nem károsodik. Ezáltal a társbetegségek sem alakulnak ki. Nem autoimmun betegségről van szó, hanem úgynevezett “nem cöliákiás gluténszenzitivitásról”. A glutén elhagyásával a tüneteik javulnak, megszűnnek. Ez esetben is kiemelt szerepet kap a pontos diagnózis felállítása és a szakszerű étrend kialakítása. Fel kell deríteni a tünetek pontos okát és a legfontosabbat: van-e bélkárosodás. Amennyiben szövettani vizsgálat bizonyítja a károsodás fennállását, gluténintoleranciáról van szó.

„Alapvetően a zab nem tartalmaz glutént...”

A cöliákia élethosszig tartó állapot. A betegség egyetlen terápiája a glutén kiiktatása az étrendből. A diéta betartásával teljes tünetmentesség érhető el, így az egészség fenntarthatóvá válik. Az étrendben teljes mértékben kerülni kell a búzát és annak minden fajtáját, rozst, árpát, és a belőlük készült élelmiszereket, ételeket. A zab esetében gyakran vetődik fel, hogy fogyaszthatják-e gluténérzékenyek. Alapvetően a zab nem tartalmaz glutént, viszont a növény betakarítása, szállítása, tárolása, feldolgozása és csomagolása során szennyeződhet más gluténtartalmú anyaggal. Szerencsére ma már néhány gazdaság garantálja, hogy igazoltan gluténmentes zabpelyhet, zablisztet tud előállítani. Mindehhez külön malmot, berendezéseket, betakarító eszközöket és raktárakat kell fenntartani, melyek költsége a termék árában jelenik meg. Ezzel magyarázható, hogy a gluténmentes termékek ára a hagyományoshoz képest magasabbak.

Mivel a gluténmentes étrend egy életen át kíséri a cöliákiásokat, nagyon fontos, hogy változatos legyen. Az étrend megváltoztatásával is legyen lehetőség a korábban megszokott ételeket, élelmiszereket gluténmentes formában beilleszteni a diétába. Ebben szeretnénk mi is segítséget nyújtani, hiszen a Hester’s Life termékek laboratóriumi vizsgálattal igazolt gluténmentes müzlik és granolák, gliadin tartalmuk kevesebb mint 5 mg/kg.

Granoláink és müzlijeink fő alkotóeleme a gluténmentes zabpehely, mely magas rosttartalmával hozzájárul a megfelelő napi rostbevitelhez. Tudjuk, hogy a rostok fontosak, ha a bélbolyhaink egészségéről van szó. A témáról bővebben itt olvashatsz. Termékeink nem csak glutén-, de hozzáadott cukormentesek is, ízük mégis kimagasló a mentes termékek tengerében.

Panka gluténérzékeny. Ő és társai motiválnak minket abban, hogy termékeink a lehető legnagyobb élvezeti értékkel bírjanak amellett, hogy a különböző diétáknak és tudatos választásoknak megfeleljenek.

Forrás:

http://semmelweis.hu/mediasarok/2015/05/12/uj-betegcsoport-a-glutenre-erzekenyek-kozott/