Ingyenes szállítás, 8500 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Hatalmas apróságok

Hatalmas apróságok

2018. november 19.

Amikor a baktériumokról esik szó, hajlamosak vagyunk rögtön a legrosszabbat feltételezni róluk, hogy veszélyesek és betegséget okoznak. Ez csak részben igaz, hisz léteznek jótékony baktériumok, melyek nélkül nem tudnánk egészséges életet élni.

A beleinkben élő baktériumok, gombák, vírusok komplex ökoszisztémát alkotva szimbiózisban élnek testünkkel. Ezek a mikroszkópnyi élőlények nagy mértékben befolyásolják egészségünket, és nem csak a beleink egészségét. Érdemes jó kapcsolatot ápolni a bélflórával, mert rengeteg előnyünk származik belőle. A jó kapcsolat egyik sarokköve pedig egy változatos összetételű, magas rosttartalmú étrend. A bélbaktériumok tanulmányozása az orvostudomány és a biológia egyik legizgalmasabb kutatómetszete. Meglepő, hogy milyen nagy hatással van a bélflóra állapota az anyagcserére, például az elhízásra, a viselkedésre, az immunrendszer és az agy működésére.

Benépesítés

Az emberi bél baktériumok millióinak otthona. Megközelítőleg 300-500 baktériumfajból álló kolónia létezik a beleinkben. Születéskor a bélben még nincsenek jelen a mikroorganizmusok, ekkor még nem beszélhetünk bélflóráról. A bélbaktériumok szempontjából nem mindegy, hogy hogyan jövünk a világra: természetes módon vagy császármetszéssel. Az utóbbi esetben az újszülött nem találkozik a szülőcsatornában lévő anyai baktériumokkal, mely ellenállóbbá tenné később a gyermeket a fertőzésekkel szemben. A császármetszéssel született embereknél magasabb kockázat lehet az asztmára, allergiára és az 1-es típusú cukorbetegségre, melynek egyik oka a mikrobiom állapotára vezethető vissza. Az anyatejes táplálással természetes módon érik az egészséges bélflóra, később mikor a gyermek más emberekkel érintkezik, tárgyakat vesz szájába, továbbfejlődik a bél mikroorganizmus rendszere. A bélflóra összetétele egyénenként és az életkorral változik, hasonlóképpen az ujjlenyomathoz nincs két ugyanolyan mintázat. A bél-mikrobiom sokféleségét és állapotát az étrend jelentősen befolyásolja, de az életmód, egyes betegségek, illetve gyógyszerek (antibiotikumok) is hatással vannak rá.

SFCA-, aminosav- és vitaminszintézis

A bélbaktériumok az elfogyasztott táplálékban lévő rostokból rövid szénláncú zsírsavakat (SFCA) szintetizálnak, melyek egyedülálló módon energiát szolgáltatnak a mikroorganizmusoknak, egyúttal szerepük van az epesavak metabolizmusában és sav-bázis egyensúly fenntartásában. Az SFCA-k csökkentik a béltartalom tranzit idejét azáltal, hogy serkentik a bél mozgását, így csökkentik a rákkeltő vegyületek kialakulásának kockázatát. A bélbaktériumok olyan aminosavakat termelnek, mint az arginin és glutamin, valamint K2-vitamint állítanak elő. Utóbbi a kálcium csontokba való beépülésének nélkülözhetetlen eleme. Az egészséges bélrendszer hozzájárul az immunrendszer ellenállóképességéhez és a hormonális egyensúlyhoz.

Enterotípusok és táplálkozás

2011-ben publikálták először különféle enterotípusok felfedezését. A Bacteroides baktérium túlsúly az állati eredetű fehérjét és zsírt fogyasztó, vagyis a túlnyomórészt nyugati étrenden élőknél tapasztalható. Míg a Prevotella baktérium domináns enterotípust a magasabb arányban növényi élelmiszert és rostot fogyasztóknál mutatták ki. Tartós étkezési szokások, preferenciák alakítják ki, hogy Bacteriocides vagy Prevotella vezérelt enterotípusba tartozunk. Ez azért is lehet érdekes, mert a nyugati étrendhez számos civilizációs betegség kapcsolódik. Ha egy enterotípus összefüggésbe hozható bizonyos betegségekkel, akkor egy hosszútávú étrendi beavatkozás lehetővé teheti az egyén egészségi állapotának pozitív irányba való változtatását. A táplálkozás mikrobiota-moduláló faktorként jelenik meg és ezáltal egy egészség-moduláló szerepe van.

Diszbiózis

Ha a bél mikrobiom egyensúlya felbomlik, bakteriális egyenlőtlenség alkaluk ki. Ez a jelenség a diszbiózis, mely során túlsúlyba kerülnek a patogén baktériumok. Ennek hatása megmutatkozhat lokálisan, de emésztőszervrendszeren kívül is okozhat neurológiai, immunológiai és anyagcsere zavarokat. A bakteriális túlnövekedés és jótékony bélbaktériumok minőségi és mennyiségi változása  kapcsolatot mutatott az irritábilis bélszindróma és gyulladásos bélbetegségek kialakulásában is.

Idegrendszeri összeköttetés

A stressz és a szorongás befolyásolhatja a bélműködést, a tünetek émelygés, hasmenés vagy hasi diszkomfort érzés képben jelenhetnek meg. Nem csak a bélműködést, de a bélflóra állapotát is képesek megváltoztatni a stresszhatások. Az agy és a bél kommunikációját neuronok, immunsejtek, neuroendokrin és enteroendokrin sejtek jelátvitele segíti. Csíramentes egereken végzett kutatások kimutatták, hogy ezeknek az állatoknak a stresszválaszuk sokkal nagyobb, mint a normál bélbaktériumokkal rendelkező társaiknak. Majd az egerek normál baktériumokkal való beoltása után a stresszválasz csökkent. Két baktériumtörzs, melyek a humán bélflórában is jelen vannak, a Lactobacillus és Bifidobacterium csökkentette az egerek szorongásos viselkedését. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a mikrobióták képesek módosítani a hangulatért és az érzelmekért felelős neurotranszmitterek, szerotonin, dopamin és gamma-amino-vajsav (GABA) termelődését.

Helyes táplálkozással az egészséges bélflóráért

Az embereken végzett vizsgálatok a mikrobióták a sokféleségének hiányát elhízáshoz, gyulladásos megbetegedésekhez és idős emberek kognitív hanyatlásához kapcsolták. Mi magunk tehetünk a legtöbbet azért, hogy a bélflóránk megfelelően működjön. Fogyasszunk minél több rostban és prebiotikumban gazdag élelmiszert, melyek táplálják a bélbaktériumokat. Ennek érdekében leginkább zöldséget, gyümölcsöt, gabonát vagy álgabonát, hüvelyeseket és olajos magokat érdemes fogyasztani. A fermentált élelmiszerek, mint a joghurt, kefir, savanyított zöldségek probiotikus hatással rendelkeznek és növelik a jótékony bélbaktériumok populációjának sokféleségét.

Úgy tűnik, hogy a bélbaktériumok biológiai diverzitását a táplálkozás befolyásolja, a változatosabb étrend a bélben változatosabb, egészségesebb ökoszisztémához vezet. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a speciális táplálkozási beavatkozások potenciálisan segíthetnek az egészség javításában mind az idősek, mind a fiatalok körében. A mikrobióták zavart funkcióinak helyreállítása újfajta módszerekhez adhat kulcsot számos betegség megelőzésében vagy kezelésében.

 

Források:

Bager P, Wohlfahrt J, Westergaard T. 2008. Caesarean delivery and risk of atopy and allergic disease: meta-analyses. Clin Exp Allergy 38:634–642. doi:10.1111/j.1365-2222.2008.02939.x.

 Pei Z, Heinrich J, Fuertes E, Flexeder C, Hoffmann B, Lehmann I, Schaaf B, von Berg A, Koletzko S., Influences of Lifestyle-Related Factors on the Immune System and the Development of Allergies in Childhood plus Air Pollution and Genetics (LISAplus) Study Group. 2014. Cesarean delivery and risk of childhood obesity. J Pediatr 164:1068–1073.e2. doi:10.1016/j.jpeds.2013.12.044

Cardwell CR, Stene LC, Joner G, Cinek O, Svensson J, Goldacre MJ, Parslow RC, Pozzilli P, Brigis G, Stoyanov D, Urbonaite B, Sipetic S, Schober E, Ionescu-Tirgoviste C, Devoti G, de Beaufort CE, Buschard K, Patterson CC. 2008. Caesarean section is associated with an increased risk of childhood-onset type 1 diabetes mellitus: a meta-analysis of observational studies. Diabetologia 51:726–735. doi:10.1007/s00125-008-0941-z. 

Carabotti M, Scirocco A, Maselli MA, & Severi C (2015). The gut-brain axis: interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems. Annals of gastroenterology : quarterly publication of the Hellenic Society of Gastroenterology, 28 (2), 203-209 PMID: 25830558

Wu GD, Chen J, Hoffmann C, Bittinger K, Chen YY, Keilbaugh SA et al. Linking long-term dietary patterns with gut microbial enterotypes. Science 2011; 334: 105–108.

Gut Bacteria in Health and Disease, Eamonn M. M. Quigley, MD, FRCP, FACP, FACG, FRCPI, Gastroenterol Hepatol (N Y). 2013 Sep; 9(9): 560–569.

It's a gut feeling: How the gut microbiota affects the state of mind, Adam D. Farmer  Holly A. Randall  Qasim Aziz, First published: 24 March 2014 https://doi.org/10.1113/jphysiol.2013.270389 Cited by: 21