Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Ébresztő!

Ébresztő!

2019. augusztus 15.

Sokak számára a koránkelés minden áldott nap egy igazi tortúra. Főleg, mert utolsó pillanatra hagyják és sok esetben még szundival halogatják. Ennek eredménye pedig a kapkodás és stressz.

Én tudatos koránkelő vagyok. Nekem a korareggel az igazi énidő. Szépen lassan ráhangolódom az előttem álló napra és a teendőimre, de ilyenkor hagyok időt magamra és a számomra inspiráló dolgokra is. Szeretek reggel friss kutatásokat és tudományos cikkeket olvasni a reggelim mellé, táplálkozás, sport és életmód témakörökben. Nekem már sikeresen kialakult a reggeli rutinom, most megosztok veled pár tippet, hogy neked is könnyebben indulhasson a napod.

 

  • Ha szól az ébresztő, ne kapj frászt, próbáld meg magadban tudatosítani, hogy ideje felkelned. Nem kell azonnal kiugranod az ágyból, de ne szundizz!

 

  • Miután felkeltél, igyál egy nagy pohár nem túl hideg vizet, nagyjából 3-4 decit! Alapozd meg az egésznapos hidratáltáságot már reggel! Jó, ha tudod, hogy az éhgyomorra bevitt folyadék szinte azonnal fokozza a bélmotilitást, mely segíthet a normális reggeli toalett-rutin kialakításában

 

  • Ha van még egy kis időd, mozogj! Fuss, jógázz, biciklizz, sétáltasd meg a kutyád! Tedd, ami jól esik, biztosan jó hatással lesz rád!

 

  • Tűzz ki reális célokat, amiket aznap el szeretnél érni! Készíts TO-DO listát! Gondold át, hogyan fogod megvalósítani a céljaidat! Ezáltal a napi térkép a kezedben lesz.

 

  • Mielőtt elindulnál. reggelizz! Tudományos tény, hogy a reggelizés nemcsak jóleső, de hasznos szokás is. Energiát nyújt a napkezdéshez, amiért már önmagában megéri időt szánnod rá. Ezen kívül több nagy tanulmány is összefüggésbe hozta a reggeli kihagyását és különböző szívbetegségek, illetve a kettes típusú cukorbetegség fokozott kockázatát. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit és hogyan eszel. Egy magasabb rost tartalmú reggeli eltelít a délelőtt nagy részére. Ráadásul egy zabkása, müzli vagy granola 2 perc alatt elkészíthető, így az idő sem lehet kifogás.

 

 

+1 Recept:

Cukkinis áztatott zabkása dióval

Igen, cukkini! Lehet, hogy elsőre bizarrnak tűnik, de hidd el nagyon jó kombináció! Ráadásul a WHO által ajánlott egészséges étrend részeként, a napi minimum 400g zöldség és gyümölcsfogyasztásba is beleszámít! A cukkini 95%-ban víz, a maradék öt százalék túlnyomó részt szénhidrát.  100 grammban 3 gramm szénhidrát és 1 gramm rost van, energiatartalma mindössze 17 kcal. Szóval igen alacsony kalóriájú zöldségről van szó. Mikronutriensek közül nagyrészt C- és K-vitamint, valamint magnéziumot tartalmaz. A kását este keverd be, majd éjszakára tedd hűtőbe!  Mire felébredsz egy hihetetlenül krémes reggeli lesz belőle. Ez annak köszönhető, hogy a zabpehely vízoldékony rostjai megkötik a folyadékot, így egy nagyon finom állagot kapunk.

Hozzávalók:

  • 50 g aprószemű zabpehely
  • 1/2 salátacukkini lereszelve
  • 150 ml tej/növényi ital/víz (én zabitalt használtam)
  • 30 g dió
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj

Elkészítés:

Reszeld le a cukkinit, de a levét ne dobd ki, hanem keverd el a zabpehellyel! Aztán vágd durvára a diót, és add hozzá a zabpehelyhez! Miután sóval és fahéjjal ízesítetted, öntsd hozzá a folyadékot. Majd rakd zárható dobozba vagy befőttesüvegbe, és tedd be éjszakára a hűtőbe!

A recepthez szükséges aprószemű zabpelyhet beszerezheted a MIXER-ben, gluténmentes változatban.

Próbáld ki te is! Ha már jól megy, nyugodtan kísérletezz a fűszerezéssel és változtass a magok és a gyümölcsök arányán. Ha pedig van kedved hozzá, oszd meg velünk a végeredményt! Ébredj jól, és vedd kezedbe a napod irányítását!

Hiszen tudod, ha tiéd a reggel, tiéd az egész nap.

Porkoláb Eszter - Sportdietetikus