Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Étrend növényi alapokon

Étrend növényi alapokon

2020. augusztus 13.

Eljátszottál a gondolattal, hogy kipróbálnád? Ha okosan szeretnéd csinálni, ez a cikk neked szól!

A növényi alapú étrend egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ugyanakkor rendkívül megosztó. A motiváló okok változatosak: vannak, akik egészségüket vagy környezetvédelmi szempontokat helyezik előtérbe és vannak, akik erkölcsi indíttatásból választják ezt a típusú étrendet.

A kérdés, hogy egészséges-e a növényi alapú táplálkozás, széles körben felvetődik, jogosan. A válasz pedig igen, egészséges, azonban ez csak akkor valósulhat meg, ha kellő gondossággal válogatjuk össze az étrend alapanyagait. Így egy jól összeállított és az összes szükséges tápanyagot tartalmazó növényi alapú étrend hosszútávon is egészséget biztosíthat, ráadásul megelőzőként hathat egyes betegségek kialakulására. Azonban rendkívüli figyelmet igényel, hogy az étrendünk ne váljon egyhangúvá, s ezáltal hiánybetegségek kiváltójává.

A növényi alapú táplálkozás követői különböző típusokba sorolhatók. Azonban közös jellemzőjük, hogy az étrendjük nagyrészét zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, hüvelyesek és olajos magvak teszik ki. Az az étrend kialakításában jelentős szerepet kapnak a minimálisan feldolgozott élelmiszerek. Ugyanakkor húsok, húskészítmények, halak és egyéb tengeri állatok fogyasztása semmilyen formában nem tartozik hozzá a növényi alapú étrendekhez.

A lacto-vegetáriánusok tejet és tejterméket, az ovo-vegetáriánusok tojást is fogyasztanak változó rendszereséggel. A lacto-ovo vegetáriánusok étrendje az előzőkből következően tejet, tejterméket és tojást tartalmazhat. A vegán táplálkozás tekinthető a legszigorúbbnak az összes irányzat közül, mely kizárólag növényi alapanyagokból áll. A vegán étrend összeállítása jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen az alapanyagokat kellő hozzáértéssel szükséges összeválogatni, hogy hiányállapot ne alakuljon ki.

 

Egészségügyi előnyök

A növényi alapú táplálkozás számos előnyt kínál, ehhez viszont jó minőségű, teljes értékű és alacsony feldolgozottságú, hozzáadott cukortól mentes, alacsony sótartalmú ételek és élelmiszerek kellenek. A növényi alapanyagok bővelkednek rostokban, így egy-egy étel telítőértéke igen magas. Ennek köszönhetően az éhség érzet csökken, s ezáltal hatékony eszköze lehet a súlycsökkentésnek. Az élelmi rostok további pozitívuma, hogy egyedülálló módon táplálják a vastagbélben lévő hasznos baktériumokat. A normál állapotú bélflóra fontos tényezője az egészségnek és a megfelelő immunvédekezésnek.

Satija és munkatársai a Harvard Egyetemen végzett kutatásából kiderült, hogy a teljes értékű, alacsony feldolgozottságú növényi étrend kardioprotektív szerepet tölt be. A több mint kétszáz-ezer alanyt vizsgáló kutatás eredményei összefüggést mutatnak a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban gazdag táplálkozás és a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Ezzel ellentétben az egyszerű cukrokban gazdag, finomított és feldolgozott élelmiszerekből, üdítőkből álló vegetáriánus vagy vegán étrend nem rendelkezett preventív jelleggel.

Azok a tanulmányok, melyek a kettes típusú cukorbetegség és a növényi alapú étrend kapcsolatát vizsgálták, szintén pozitív eredményekről számoltak be. A növényi alapú étrend követői között alacsonyabb arányban fordul elő a kettes típusú, felnőttkori cukorbetegség. Mely egyrészt az alacsonyabb mennyiségű egyszerű cukorbevitelnek, másrészt a már említett magas rosttartalomnak tudható be, mely képes csökkenteni a glükóz felszívódását.

Ahhoz, hogy a növényi étrend megfelelő energia és makrotápanyagokkal szolgáltasson, jól kell ismernünk élelmiszereket. A vegán étrend egyik kihívása, hogy a fehérjékből származó aminosavakat minél többféle forrásból fedezzük. Ez azért nagyon lényeges, mert a növényi fehérjék – a szóját és quinoát kivéve - nem tartalmaznak megfelelő mennyiségben és minőségben, a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavakat. Ezeket az aminosavakat az emberi test képtelen szintetizálni, ezért mindenképpen külső forrásból kell naponta bevinni. A vegánoknak szükséges ismerniük, hogy egyes nyersanyagcsoportok milyen típusú aminosavakban gazdagok, illetve szegények. Így a megfelelő tudás birtokában tudatosan össze kell válogatni az egymást kiegészítő, komplettáló élelmiszereket. A gabonafélék például lizinben szegények, a hüvelyesek viszont gazdagok. Így lesz teljesértékű fehérjeforrás például a rizs borsóval vagy babbal, a zabpehely olajos magvakkal, illetve a humusz, mely csicseriborsóból és szezámmagpasztából áll.

Ugyan a B12-vitamin raktárunk évekre elegendő, a hosszabb ideje vegán étrendet tartóknak ügyelniük kell rá, hogy a készletük ne merüljön ki. Mivel a növények nem tartalmaznak B12-vitamint, ennek megfelelő ellátottságáról különböző vitaminnal dúsított élelmiszerek vagy egyes algakészítmények gondoskodhatnak.  A lacto / ovo / ovo-lacto vegetáriánusoknál ez a veszély nem áll fent, hiszen a tej és tejtermékek, illetve a tojás is tartalmaz elegendő B12-vitamint szükségleteik fedezéséhez.

A haemoglobin és különböző enzimek képzésében nélkülözhetetlen elem a vas. Az állati eredetű élelmiszerekből származó, úgynevezett hem-vas jobban hasznosul, mint a növényekből származó nem hem-vas, ráadásul egyes antinutritív anyagok, mint a gabona és diófélékben, teában, kávéban, leveles zöldségekben előforduló fitátok, polifenolok, oxalátok és foszfátok rontják a vas felszívódását. Vashiányra figyelmeztető tünet a gyakori fáradtság és levertség. Amennyiben huzamosabb ideig tapasztaljuk a gyengeséget érdemes egy általános vérképet megnézni, melyből egyértelműen kiderül a vashiányos vérszegénység. A C-vitamin és a folsav segítik a felszívódást, ezért a szigorú növényi étrendet tartóknak ügyelniük kell rá, hogy magasabb vastartalmú növényeket: sóskát, borsót, spenótot C-vitamint tartalmazó étellel, itallal egyidőben fogyasszák. A vas kiegészítés kifejezetten orvosi felügyelet mellett javasolt, hiszen a túlzott vasbevitel nem előnyös.

 

A sport abszolút összehangolható a növényi alapú étrendekkel, azonban mint mindig, kiemelt jelentőségű a megfelelő alapanyag válogatás. Olyan világhírű profi atléták is kiváló teljesítményt nyújtanak vegánként, mint Venus Williams vagy Novak Djokovic. Sportolók esetében kulcsfontosságú a megfelelő energiaellátottság, hisz csak ennek birtokában lehetséges a legjobb eredmény elérése. A növényi alapú étrendet követőknek törekedniük kell a minőségi élelmiszer választásra, a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje, vitamin és ásványianyag bevitelre. Ez pedig úgy valósítható meg, ha már a vásárlás során tudatosan figyeljük az élelmiszer címkéket, kifejezetten a telített zsírsav-, cukor- és sótartalmat. A változatosság a növényi étrendben is gyönyörködtet, törekedjünk rá, hogy ne váljon egysíkúvá táplálkozásunk. Ne féljünk felkeresni képzett szakembereket, dietetikusokat a kérdéseinkkel kapcsolatosan, hiszen az egészséges növényi alapú táplálkozáshoz megfelelő szakmai iránymutatások szükségesek.