Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Tanácsok a fenntartható étrendhez

Tanácsok a fenntartható étrendhez

2020. október 30.

Sokat beszélünk a tudatosságról, melyet legtöbbször az egészségünkre vetítve hangoztatunk. Azonban napjainkban olyan életmódbeli és étrendbeli változtatásokat kell sürgetnünk, melyek a környezetünk megóvásáról szól.

Íme néhány tanács, hogy az élelmiszer választást és az étrended kialakítását tudatosan, fenntartható módon végezhesd:

  1. Egyél minél többször zöldséget és gyümölcsöt! Legalább négy alkalommal egy nap, melyből legalább egyszer nyers formájában fogyassz. A növényi eredetű élelmiszerek választásával kisebb ökológiai lábnyomot hagysz magad után. Ezen kívül érdemes mindig az szezonális terméseket célkeresztbe venni, kutasd fel a hozzád közeli termelőket és vásárold náluk a friss finomságokat.
  2. Hetente legalább egyszer tarts húsmentes napot. A tömeges állattartás és húsfeldolgozás és halászás jelenlegi formája sok esetben nem fenntartható módon történik. Ezért nem csak az egészségeddel teszel jót, ha változatosan – olykor húsmentesen - étkezel, hanem a bolygónkkal is. Remek fehérjeforrást jelentenek ezeken a napokon a hüvelyesek közül a bab, a borsó, a lencse vagy a csicseriborsó, a földimogyoró, vagy az olajos magvak, a kendermag, a szója és a quinoa. Készíts leveseket, főzeléket, fasírtot, pástétomot, magvajakat, bármit, amihez szívesen használod ezeket a szuper alapanyagokat.
  3. Válassz kevésbé feldolgozott élelmiszereket vagy készítsd el magadnak! Így te alakíthatod, hogy csak olyan dologból álljon, amit szívesen elfogyasztasz.
  4. Azonos termékkategóriákban részesítsd előnyben a fair trade jelöléssel ellátott termékeket, ezzel támogatva a méltányos kereskedelmet a fenntartható fejlődés számára.
  5. Korlátozd a sós, cukros és zsíros ételek fogyasztását. Mivel ezek a típusú ételek gyakran függőséghez és egyoldalú táplálkozáshoz vezetnek, csak alkalmanként és kismennyiségben válaszd ezeket!

Ételválasztásaink - hosszútávon - meghatározó tényezői a környezetünk és az étkezési kultúránk alakulása szempontjából. Ha okosan vásárolunk, az pozitív példát mutat mások számára és előnyös változások sorát indíthatja el. Ez a folyamat nem csak a saját és mikrokörnyezetünk, de hosszútávon mások és a bolygó egészsége számára is jó hatással van. Azonban, ha túlzottan egyoldalúan táplálkozunk vagy az általunk választott termékek előállítása fenntarthatatlan, az káros hatással van mind az egyéni egészségünkre, mind a természetre.

A magunk részéről a saját étrendünket hasonlóképp alakítjuk. A Hester’s Life granolák, zabkásák és müzlik gyártása során is szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot, melyről bővebben itt olvashatsz.

Bízunk benne, hogy a sok elhivatott tudatos Hester’s Life fogyasztónak tudunk pozitív példával és motivációval szolgálni.