Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Így lesznek tarthatóak az újévi fogadalmaid!

Így lesznek tarthatóak az újévi fogadalmaid!

2021. január 12.

Csak akkor lehetnek sikeresek és tartósak, ha reális célokra épülnek. De ez még nem elég, kész terv is kell hozzájuk. Ebben segítünk.

Az emberek nagyrésze híven őrzi a fogadalomtétel hagyományát új évkor. Sajnos ugyanez a nagyrésze néhány hétre rá már fel is adja a célját és visszatér a korábbi szokásaihoz, életmódjához. Egy amerikai vizsgálat feltárta, hogy az új évi fogadalomtévők csupán 19%-a volt képes 2 éven keresztül is megtartani az ígéretét, ami nem mondható jó aránynak.

Hogy csináld jól?

Lefogyok 10-20-30-x kilót, abbahagyom a dohányzást, többet sportolok, tudatosabban étkezem. Mindegyik ígéret olyan jól hangzik, ám mégis csak nagyon rövid ideig működnek. Ahhoz, hogy egy fogadalom vagy új szokás életképes legyen hosszabb távon is egészen reálisnak kell lennie. Magyarul olyan célt érdemes kitűzni, amit belátható időn belül meg tudsz valósítani. Ha pedig több fogadalmat is tettél, akkor mindenképp prorizáld őket. Hiszen könnyedén meghiúsulhat minden, ha túl sok dolgot szeretnél egyszerre megváltoztatni.

Ha 20 kilótól kellene megszabadulni, akkor azt határozd meg, hogy 10 hónap alatt fogod ezt elérni, havi 2-3 kilós fogyással, apró lépésekben. Így máris változik a hozzáállásod és rájössz, hogy 4 hét alatt a 2-3 kg nem is olyan sok, tehát sokkal motiváltabb leszel. Mindig próbálj kisebb lépésekben haladni, akár a dohányzásról, sportról vagy étkezésekről van szó. Ez lesz az a stratégia, amely hosszútávon, akár élethosszig is jól működik.

Rendben a cél és a sebesség is megvan. A következő egy olyan konkrét terv elkészítése, amelyben jól körvonalazódik a kivitelezés. Tehát, ha például egészségtudatosabban szeretnél étkezni akkor, gondolkozz el azon, hogy pontosan mi az első lépés, amivel elkezded. Kiürítheted a konyhaszekrényeket, kamrát és feltöltheted olyan élelmiszerekkel, amelyek beilleszthetők az egészséges étrendbe, új receptek után nézhetsz, dietetikus tanácsát kérheted, stb. A következő lépésként érdemes akár előre megtervezni a heti menüt, ehhez igazítani a bevásárlásokat és egy jól összeállított bevásárlólistával útnak indulni.

Íme néhány fókuszpont, amik segíthetnek a mindennapi étkezések és bevásárlások során:

  • Naponta legalább ötször egyél zöldséget, gyümölcsöt.
  • Fogyassz napi 2-2,5 liter folyadékot, ha lehet vizet vagy ízesítetlen teát.
  • A szénhidrátok közül válassz lassaban felszívódót, mint a zab, barnarizs, quinoa, teljeskiőrlésű tészta, hüvelyesek.
  • Helyezz nagyobb hangsúlyt a rostbevitelre, naponta 25-35 g mennyiség ajánlott.
  • Limitáld a hozzáadott cukor mennyiségét. Erre a bevásárlásnál és az ételkészítésnél is érdemes figyelni. A javasolt mennyiség egy 2000 kcal-ás étrendben csupán napi 48 gramm!
  • Figyelj a sómennyiségre! Naponta maximum 5g konyhasó fogyasztása javasolt. A feldolgozott és félkész, konzerv élelmiszerek és sós nasik sótartalma nagyon magas, ezekre ügyelj!
  • Kerüld a magas telített zsírsav tartalmú élelmiszerek gyakori és nagymennyiségű fogyasztását. Ezt az élelmiszercímkén könnyedén ellenőrizheted: magasnak számít az 5g / 100g feletti érték.
  • Reggelizz mindennap! Olyan magas rosttartalmú ételeket válassz, amelyek hosszabb ideig eltelítenek és nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ebben a Hester's Life granolák, müzlik és zabkásák hű társaid lehetnek a mindennapokban.
  • Válassz egészségesebb nassolnivalókat: gyümölcsöt, zöldség szeleteket mártogatóssal, smoothiet vagy zabos kekszet, muffint, natúr olajos magvakat.

Lehet, hogy nem tudod mindig az összes étkezésedet egészségesebb verzióban elkészíteni, de ne keseredj el és főleg ne add fel, ha nem úgy alakult a nap, ahogy tervezted. Nincs minden veszve és egyáltalán nem érvényes a most már úgyis mindegy felkiáltás. Hiszen pont ilyenkor történik meg, hogy vadul rohanunk vissza a korábbi szokásainkhoz, félre dobva az eddigi sikereket. Sokkal inkább fogd fel úgy, hogy rendben, ez ma nem úgy sikerült, holnap jobban figyelek majd.

Ahhoz, hogy valóban működjenek az életmódot érintő fogadalmak a gondolkodást is át kell hangolni. Ne akarj mindent azonnal megreformálni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a fókuszt áthelyezed arra, hogy törődsz magaddal, a testeddel és egészségeddel. Mégpedig úgy, hogy jobban odafigyelsz az ételeid összetételére, az étkezéseid minőségére, a mozgásra és megpróbálod élvezni az újonnan kialakított rendszert.

Hajrá! És persze boldog új évet!