Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Turbózd fel zöldségekkel a napod!

Turbózd fel zöldségekkel a napod!

2021. augusztus 9.

Íme 5 tipp, hogy megemeld a zöldségfogyasztásod! Ha már tisztában vagy vele, hogy fontos lenne a megfelelő zöldségbevitel, de még nem tudod hogyan csináld.

Sokaknak okoz gondot a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A WHO ajánlása szerint minimum napi 400g-ot kellene vagy nyers vagy valamilyen elkészített formában megenni, az átlagos bevitel ezt sajnos jócskán alul múlja. Az egészség szempontjából nélkülözhetetlen élelmiszercsoportról van szó, hiszen olyan értékes tápanyagok forrásai, mint

  • a rostok, pl.: cellulóz, béta-glükán, inulin
  • a vitaminok, pl: C-vitamin, az A-vitamin előanyagául szolgáló béta-karotin, folsav
  • az ásványi anyagok, pl.: kálium, magnézium

Plusz mivel rengeteg vizet tartalmaznak, nyersen fogyasztva jelentősen hozzájárulnak a jó hidratáltsági állapot megőrzéséhez. Színanyagaiknak köszönhetően nem csak jól mutatnak a tányéron, de antioxidáns hatással is rendelkeznek, ezáltal lassítják az oxidatív stressz okozta sejtöregedés folyamatát. Alacsony energiatartalmuk révén segítenek a fogyásban és az egészséges testsúly fenntartásában.

A leggyakoribb ok a kevés zöldségfogyasztást illetően az, hogy sokan azt gondolják, nem szeretik a zöldségeket. Gyakran csupán arról van szó, hogy egyféle elkészítési módban próbálkoztak az adott alapanyaggal és az pont nem ízlett. Éppen ezért nem szabad abbahagyni a konyhai kísérletezést és trükközést. Próbálj ki új fűszereket, nyiss nyugodtan például a keleti konyha felé, ami előszeretettel helyezi a hangsúlyt a különféle zöldségekre és fűszerekre.

Na, akkor hogyan is csináljuk első körben?

1. Adj a reggelidhez zöldséget!

Ha szereted a tojást reggelire, akkor készíts aszalt paradicsomos, kápia paprikás omlettet, de adhatsz hozzá zöldborsót és petrezselymet is, rögtön új ételt kapsz! A szendvicsedbe pakolj leveles zöldségeket: rukkolát, fejes salátát, bébispenótot. Ha az édes reggeliket csíped, akkor pedig próbáld ki ezt a cukkinis zabkását. A cukkini semleges íze jól idomul minden összetevőhöz, bármilyen bizarrul hangzik, remek kiegészítője a zabkásának.

2. Ne hagyd ki a levest!

Délben élj a két fogás lehetőségével, hiszen ez a magasabb zöldségbevitelen kívül két előnnyel is jár: 1. eltelít, 2. hidratál.

3. Cseréld le a popcornt és a magas zsírtartalmú snackeket.

Nassolj friss zöldséget a filmnézéshez, vagy csak úgy délután. Vágj uborkából, répából, zellerszárból hasábokat, készíts hozzá egy egyszerű hummuszt vagy sajtos padlizsánkrémet és már tunkolhatod is!

4. Tésztázz zöldségből!

Készítsd a bolognait, tésztasalit lencsespagettiből vagy bármilyen zöldségalapú tésztából. Ha pedig már haladó szinten vagy és van zöldségspirálozód, akkor a nyers cukkiniből, répából, céklából varázsolj „spagettit”.

5. Rétegezz, tölts zöldségekkel.

Próbáld ki a lasagne recepted padlizsánnal vagy cukkinivel. Tölts meg egy kisebb tököt vagy édesburgonyát mexikói rizzsel és így tedd a sütőbe.