Ingyenes szállítás, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén. Részletek itt.

Nélkülözhetetlen rostok

Nélkülözhetetlen rostok

2017. június 27.

Egyre több helyen halljuk és látjuk, hogy a megfelelő rostfogyasztás számos jótékony hatást fejt ki egészségünkre. Tudományosan megalapozott tények támasztják alá, hogy az élelmi rostok segítik az emésztést és a bélbaktériumok működését, pozitívan befolyásolják a vérzsírszintet és még a fogyókúrát is támogatják. A megfelelő rostbevitel biztosítása, ezek alapján jogosan kerül egyre inkább a tudatosan táplálkozók figyelmébe.

20. századig nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a rostok számára. Egészen Kellogg-ig, a gabonapelyhek megalkotójáig, aki pozitív hatásokat tapasztalt a rostfogyasztás hatására bélbetegségben szenvedő és székrekedéses betegeknél.

Rostforrásként a növényi eredetű élelmiszerek szolgálhatnak.

Az élelmi rostok a növények azon része, amely ellenáll az emésztésnek és részben vagy egészben fermentálódik a vastagbélben. A rostokat poliszacharidok, oligoszacharidok és lignin alkotják. Ez alapján az összetett szénhidrátokról van szó, melyek emberi szervezet számára nem emészthetők. Csupán a vastagbélben élő baktériumok képesek a részleges lebontásukra, ezáltal energiát csak nagyon kis mennyiségben szolgáltatnak.

Tudtad, hogy kétféle rosttípus is létezik?

A vízben oldódó rostok a pektin, ß-glükán, inulin és a rezisztens keményítő lassítják a cukrok felszívódását, így az étkezés utáni vércukor emelkedés lassul. A pektin képes befolyásolni a zsíranyagcserét, a koleszterin és epesavak megkötése révén, így azok nem szívódnak fel újra, ezzel csökkentve a koleszterinszintet. A koleszterinszint csökkentése révén a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető. A vízben oldódó rostok képesek a szintén vízben oldódó káros anyagokat megkötni, ezáltal a bélben kisebb arányban maradnak mérgező és rákkeltő anyagok.

A vízben nem oldódó rostok közé tartozik a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin. Ezek a megfelelő bélműködést segítik, csökkentik a vastagbélben lévő nyomást, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a tápláléknak a bélcsatornán keresztül való áthaladását, ezáltal segítik a rendszeres székletürítést.  A vízben nem oldódó rostok gátolják a keményítőbontó enzim, az amilás aktivitását, ennek hatására a szénhidrátok felszívódása lassabbá válik. Cukorbetegek rostdús étrendje mérsékelheti a vércukorszint ingadozását és javíthatja az inzulinérzékenységet.

Teltségérzetet okoznak…

A rostok vízfelvétellel a gyomorban megduzzadnak, ennek köszönhetően hosszú időn át teltségérzetet okoznak. Mivel nem bomlanak le és nem szívódnak fel, így lassítják a fehérjék, zsírok, szénhidrátok felszívódását. Ezek azok a tulajdonságuk, melyek hatékonyan támogatják a fogyókúrát.

Gondoltad volna, hogy a rostok a bélbaktériumok hasznos táplálékai?

Ezek a baktériumok a rostok egy részét rövid szénláncú zsírsavakká fermentálják, majd ezek a zsírsavak a vastagbél hámsejtjeit táplálják, így megelőző szerepük van a vastagbélrák kialakulásában. Prebiotikumnak is nevezik az inulint és az oligoszacharidokat, mivel serkentik a vastagbélben található hasznos baktériumtörzsek szaporodását és működését, így támogatják egészségünket. A testünk immunrendszerének 70%-a az emésztőrendszerben található. A védekező rendszer állapotára a bélflóra minősége merőben kihat. A táplálkozásunk minősége, egyes gyógyszerek, gyógykezelések és a stressz felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Ijesztő, hogy az egyensúly felborulása milyen következményekkel járhat, hiszen fáradékonyságot, fertőzésekre való fogékonyságot, emésztési és felszívódási zavarokat, allergiás reakciókat és bőrbetegségeket is tapasztalhatunk. A hasznos baktériumtörzsek számát és aktivitását helyes táplálkozással kedvezően befolyásolhatjuk. Például olyan étrenddel, melynek rosttartalma magas.

Mennyi az ajánlott?

Az ajánlott rostbevitel 25-30 gramm naponta. Ez a mennyiség fedezhető tudatos élelmiszer-megválasztással. Mivel a rostok folyadékot kötnek magukhoz, fontos, hogy a megemelt rostbevitelhez megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadékfogyasztás is párosuljon.

A Hester’s Life müzlik magas rosttartalommal bírnak a gluténmentes zabpehelynek, quinoapehelynek, hajdinapehelynek, az olajos magvaknak és apró magvas gyümölcsöknek köszönhetően. Egy adag (50 g) elfogyasztásával, már az ajánlott napi rostbeviteled 15-20%-át fedezni tudod. Ha még rostosabb müzlit szeretnél enni, válaszd a MIXER-t és rakd össze úgy a müzlidet, ahogy Neked jó!

Törekedj egy kiegyensúlyozott étrend kialakítására és rostbevitel növelésére! Válassz jó minőségű, egészséges élelmiszereket, melyekkel változatossá teheted a étrended! Hidd el, ezzel sokat teszel egészségedért.

Forrás:

Lelovics Zs. (2007): Rostokról túlzások nélkül. Szívbarát híradó 16. sz. p. 4-6., A frukto-oligoszacharidok a bélflóra táplálásáért. Új diéta 2009. 16. évf. 2. sz., p. 19.